Зволожувач повітря

  1. Через що зменшується вологість
  2. За та проти

Зараз широким попитом на ринку користуються прилади, що дозволяють регулювати такі важливі параметри повітря як температура, іонізація і вологість. Давайте поговоримо про останні.

Побутові зволожувачі з'явилися не вчора, але великої популярності не здобули: зволожувачі, що пропонувалися радянською промисловістю для використання в побуті, розпорошували в повітря воду зі спеціальних форсунок. Волога осідала на різних поверхнях, що було, не тільки неприємно, але й небезпечно - волога могла потрапити всередину електроприладу, викликавши вихід його з ладу. Сучасні ультразвукові зволожувачі позбавлені цього недоліку, завдяки принципу їх роботи. За допомогою ультразвуку з поверхні води «вибивають» краплі настільки дрібні, що потрапляючи в повітря вони «зважуються», тобто утримуються броунівським рухом молекул повітря.

Вологість повітря в приміщенні може бути як корисною, так і шкідливою

Вологість повітря - фактор, особливо значимий в будинку, де є маленькі діти. Безумовно, кожен хоче своїм дітям тільки добра, але як часто, озброївшись благими намірами ми «наносимо користь і завдаємо добро». Давайте спробуємо розібратися, чи потрібен в будинку зволожувач, або краще обмежитися традиційним вологим прибиранням.

Для початку давайте визначимося, а навіщо нам взагалі додатково зволожать повітря в приміщенні? Куди дівається природна волога? Два головних ворога вологості - це обігрівачі та кондиціонери.

Через що зменшується вологість

Іноді доводиться чути, що обігрівачі «випалюють» або «випарюють» вологу. Це очевидно не так: випалити вологу неможливо, вода, як відомо, не горить. «Випарювання» вологості теж не загрожує, вода і так в нормальному стані знаходиться в повітрі у вигляді пари, інакше у нас в кімнаті стояв би туман, а на меблі випадала б роса. Чому ж обігрівачі зменшують вологість?

Справа в тому, що, коли мова йде про вологість в житлових приміщеннях, мається на увазі, перш за все, вологість відносна, тому що саме вона впливає на здоров'я і самопочуття.

Відносна вологість вимірюється у відсотках, які показують співвідношення кількості в води в повітрі до тієї кількості води, яке повітря в принципі міг би в себе вмістити при даній температурі. Чим вище температура повітря, тим більше він «місткий» для води.

Що ж відбувається при нагріванні повітря? Очевидно, його температура підвищується, підвищується його «місткість». Таким чином, збільшується знаменник дробу відносної вологості, а, отже, саме значення відносної вологості (при незмінному значенні абсолютної кількості води в повітрі) зменшується. Відносна вологість в приміщенні падає.

Запітнілі вікна - ознака підвищеної вологості в приміщенні

Що ж відбуватиметься при користуванні кондиціонером? Уявлення про «виморожування» вологи в кондиціонері так само безпідставні, як і «випарювання» повітря в нагрівачі. При охолодженні повітря його «місткість» зменшується, відносна вологість швидко збільшується більш ніж до ста відсотків, «надлишки» містилася води вологи переходять в рідкий стан і видаляються. Саме ця вода капає з дренажних трубок, що стирчать зі стін оснащених кондиціонерами будівель.

Повітря, що потрапляє в приміщення з кондиціонера, володіє практично стовідсотковою вологістю. Але відносна вологість, як ми вже знаємо, залежить від температури. Повітря з кондиціонера, потрапивши в теплу кімнату, нагрівається, його «потреба в воді» (знаменник відносної вологості) збільшується. Повітря готовий увібрати «свою» воду назад, але вона вже витекла на вулицю через дренажну трубку. І знову відносна вологість повітря стає нижче.

За та проти

Отже, ми з'ясували, що додаткове зволоження повітря дійсно необхідно і приносить користь, тепер давайте розберемося, чи не завдасть шкоди використання побутових зволожувачів. Для цього розглянемо типові претензії і побоювання користувачів зволожувачів.

- «Я став користуватися зволожувачем, щоб врятуватися від спеки, в квартирі стало нічим дихати без нього краще». Для початку потрібно розділити поняття «жарко» і «душно». Хоч ці поняття близькі і взаємопов'язані, але не тотожні. «Духота» - це, по-перше, відсутність свіжого повітря. Ніякої зволожувач ніколи не замінить банального провітрювання.

По-друге, душно завжди там, де жарко і волого. Волога спека завжди переноситься набагато гірше, ніж суха. Тропічна спека більш болісна, ніж спека в пустелі, хоча температура в пустелі значно вище. Якщо не хочете їхати в пустелю і тропіки, то провести невеликий наочний експеримент можна і тут: просто порівняйте свої відчуття від сухої сауни і вологою російської лазні при одній і тій же температурі повітря. Результат буде в наявності.

Де висока температура і вологість повітря - там завжди задуха

На жаль, від спеки вдома у нас найчастіше страждають діти. На жаль, до цих пір існує думка, що в кімнаті, де знаходиться дитина, обов'язково повинно бути жарко. До радіаторів централізованого опалення додаються обігрівачі, калорифери, конвектори. А якщо ще (як завжди з найбільш благих спонукань) в жарко натопленій кімнаті включений зволожувач ... Баня на дому забезпечена.

Що ж робити, адже обігрівачі сушать повітря і зволоження необхідно? Так, зволожувати повітря треба, але не в якості заміни провітрювання і нормальному температурному режиму. Хочете, щоб не було душно - відкрийте кватирку і відключіть обігрівач, температура в житловому приміщенні (особливо там, де є маленькі діти) не повинна перевищувати 20-23 градусів.

- «Був у нас цей зволожувач, так дитина з болячок не вилазив. Коли дійшло до обструктивного бронхіту, від зволожувача відмовилися ». Все вірно, підвищена вологість - ідеальне місце існування мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. Особливо, якщо вологість пов'язана з високою температурою, про що ми вже говорили вище. За вологістю необхідно уважно стежити, тому що підвищена вологість не менше шкідлива, ніж знижена.

Для контролю вологості необхідно придбати спеціальний прилад - гігрометр. існують зволожувачі з вбудованими гігрометрами , Але в цьому випадку необхідно пам'ятати, що якщо зволожувач включений, вбудований гігрометр буде показувати вологість біля джерела зволоження, а значить, його свідчення завжди будуть дещо вищі середньої вологості в приміщенні.

Гігрометр повинен бути в кожній квартирі як і термометр

Безсумнівна користь зволожувача з вбудованим гигростатом - датчиком вологості, автоматично відключає зволожувач, коли вологість в кімнаті досягає заданого значення. Якщо такого немає, і за вологістю стежити будемо самі, то комфортне значення відносної вологості знаходиться в межах 45-60%. Для маленьких дітей вологість можна трохи збільшити - до 50-70%.

- «Від ультразвукового зволожувача шкоду один - всі меблі і екран телевізора в білястому, важко відмивається нальоті. І вода з нього мертва ». Ультразвук - це всього лише звукові хвилі високої частоти, які не сприймаються людським вухом. Жодним чином на структуру води ультразвук не впливає, і всі розмови про «мертву воду» з області фантастики.

А ось сольовий наліт - чиста правда. На відміну від парових зволожувачів , Які представляють в повітря пар, залишаючи солі всередині себе, ультразвуковий зволожувач викидає в повітря воду разом з усіма розчинними в ній речовинами. У цьому сенсі вода з ультразвукового зволожувача набагато більш «жива», ніж з парового. Для того, щоб уникнути появи нальоту, рекомендується використовувати в ультразвукових зволожувачах дистильовану воду. І про це обов'язково повідомляється в супроводжує зволожувач інструкції виробника.

Поява нальоту на побутовій техніці

Отже, давайте підсумуємо: шкідливі чи парові і ультразвукові зволожувачі, або ними можна і потрібно користуватися? З усією відповідальністю можна сказати: побутові зволожувачі повітря, безумовно, потрібні і корисні, але користь вони принесуть, тільки якщо використовуються з дотриманням ряду умов:

  1. Перед включенням приладу вивчіть інструкцію і не нехтуйте її вимогами. Зокрема, не використовуйте для наповнення ультразвукових зволожувачів воду з-під крана.
  2. Якщо прилад не обладнано гіростат, стежте за вологістю самі за допомогою гігрометра. Пам'ятайте, що надмірна вологість завдає не меншої шкоди, ніж недостатня. Відносна вологість повітря повинна знаходитися в межах 45-60% для дорослих або 50-70% для дітей.
  3. Ні в якому разі не намагайтеся підмінити зволоженням провітрювання і контроль температури повітря. Нормальна температура повітря в житловому приміщенні становить 20-23 градуси.

Якщо у вашому будинку буває жарко, ви страждаєте хворобами органів дихання, у вас маленькі діти - не сумнівайтеся, купуйте зволожувач. Але не забувайте про умови корисного використання даного приладу.

Отже ми зрозуміли, що зволожувач повітря дуже корисний і розумному застосуванні. але яку модель вибрати ? На наш погляд найкраще себе зарекомендували німецькі зволожувачі Smower Multi Action. Фірма має хорошу репутацію виробника якісного кліматичного обладнання. Крім зволожувача в даному апараті присутній і очищувач повітря, що робить його ще більш цінним.

Для початку давайте визначимося, а навіщо нам взагалі додатково зволожать повітря в приміщенні?
Куди дівається природна волога?
Чому ж обігрівачі зменшують вологість?
Що ж відбувається при нагріванні повітря?
Що ж робити, адже обігрівачі сушать повітря і зволоження необхідно?

Новости